Ka ainult ühe küpsetusahjuga suudad valmistada rikkaliku pidulaua

Korraliku peolaua katmine on tõsine ettevõtmine eriti siis kui sul on plaanis oma külalised oma kulinaarsete oskustega pahviks lüüa ja valmis teha umbes 20 rooga. Me kõik soovime, et meil oleks roostevabast terasest kahekordne ahi koos uhke külmiku ja graniidist töötasapindadega, kuid reaalsus on enamiku jaoks see, et meil on kodus ainult üks küpsetusahi. 

Tundub, et ainus lahendus on muretseda täiendavad küpsetusahjud või ürituse korraldamisest sootuks loobuda. Ära heida siiski veel meelt. Meil on mõned näpunäited, mis aitavad sul sellest probleemist edukalt üle saada. Ja täiesti piisab ka sellest kui on olemas üks Electrolux ahi, kuhu oma küpsetamist vajavad toidud sisse pista.

Kas küpsetusahjus saab korraga valmistada 2 või enamat rooga?

Jah. Enamik inimesi mõtleb kahe erineva roa valmistamisel selle peale, et sinu ahju ülesanne on hoida sisetemperatuur valitud tasemel. Kui aga kaks või enam külma rooga on küpsetusahju sisestatud, peab ahi võib-olla küll veidi rohkem töötama, kuid see teeb oma töö siiski edukalt ära.

Kahe erineva toidu küpsetusahjus valmistamine võtab tavaliselt 15 protsenti kauem aega, kui ainult ühe toidu valmistamisel, seega kohanda aega vastavalt. Ühtlase küpsetamise tagamiseks veendu, et ahi on enne toidu sisse panemist täielikult eelsoojendatud ja pööra nõusid poole küpsetusaja peal. Soovitav on kasutada ka ahjutermomeetrit, sest kuigi ahi on seatud õigele temperatuurile, võib küpsetusahjus sees olev temperatuur olla sellest täiesti erinev.

Võid proovida toidu valmistamiseks kasutada ka malmist kööginõusid, kuna malm hoiab soojust palju paremini kui traditsioonilised kööginõud. Nii ei kaota sa nii palju soojust, kui pead uue roa lisamiseks ahjuukse avama.

Kas saab hautada üht rooga ja küpsetada teist samaaegselt?

On mõningaid juhiseid, mida pead järgima. Esiteks ei ole küpsetised temperatuuri osas paindlikud. Kuumuta ahi küpsetamise jaoks õige temperatuurini. Enamik hautatud roogasid on temperatuuri osas aga paindlikud. See hõlmab liha, köögivilju, vormiroogasid, ahjukartuleid jms. 

Hautatud roa valmimine võib võtta veidi vähem või rohkem aega, kuid see tuleb täpselt sama maitsev. Küpsetised on rohkem teadus ja iga muutuja peab olema täpne.

Teiseks veendu, et liha (või põhiroog) ei oleks tugeva maitsega, näiteks küüslauguga. Kui maitse on tugev on siiski kõige parem küpsetada roogasid eraldi, et maitsed ja lõhnad ei seguneks.

Näpunäiteid mitme roa valmistamiseks

Liha on ahjus valmistamisel kõige paindlikum. Tehniliselt võib liha küpsetada igal temperatuuril, kuni see on valmis. Mida madalam on temperatuur, seda kauem see aega võtab ja seda mahlasem liha on. Kui teed ahjus korraga mitut rooga sea temperatuur sellele, mida lihata roog valmistamiseks nõuab.

Liha püsib mõnda aega kuum. Suured praed, nagu sink või kalkun, püsivad kuumana tund aega pärast ahjust väljavõtmist. Plaani selle aja jooksul valmistada väiksemaid lisandeid.

Kui ühte rooga on vaja küpsetada temperatuuril 180 kraadi ja teist 220 kraadi, sea küpsetusahi 200 kraadi peale. Enamik küpsetusahjusid on niikuinii temperatuuri osas umbes 20 kraadi võrra erinevad, nii et seni kuni küpsetusahi on seatud umbes nõutavale temperatuurile tuleb roog hästi välja.

Aseta nõud nii, et nende vahele jääks piisavalt ruumi. Õhk peaks saama kõigi nõude vahel ringelda, seega aseta need ahju vastavalt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga