Kuidas kontaktläätsesid õigesti hooldada?

Õige hooldusega on läätsede kandmise kogemus palju mugavam.

Kontaktläätsed tähendavad vabadust. Selleks, et läätsed oleksid silmas mugavad ning silmad püsiksid terved ja värsked, tuleb aga järgida hoolikalt hügieenireegleid. Tuletame meelde kõige tähtsamad hooldusnipid, kui kannad kahenädalasi, kuuajalisi ning pikema kandmisajaga kontaktläätsesid.

Jälgi läätsede kandmisaega

Läätsede soovituslik kandmisaeg päevas võib sõltuvalt läätsematerjalist ja hapniku läbilaskvusest varieeruda kaheksast tunnist kuni kuueteistkümne tunnini. Ühtegi läätse ei tohiks kasutada pärast ettenähtud kandmisaja lõppu (st ühepäevaseid mitte kauem kui päev, kuuajalisi mitte kauem kui üks kuu jne). Pea iga päev meeles oma optometristi soovitusi, läätsede tootekirjelduses välja toodud kandmisjuhiseid ning hügieenireegleid. Sellega teed teene oma silmadele ning läätsede kandmise kogemus on palju mugavam.

Hoolitse läätsede hügieeni eest 

Enne läätsede puutumist pese käed alati erilise hoolega. Kätele koguneb märkimisväärne kogus mikroobe, mis silma sattudes võivad põhjustada ärritust, aga ka tõsiseid infektsioone. Kahenädalased ja kuuajalised kontaktläätsed tuleb alati pärast silmast eemaldamist läätsevedelikuga puhastada ja loputada. Iga kord, kui võtad läätsed konteinerist välja, siis puhasta läätsekonteineri sisu ja lase sellel korralikult kuivada. Mikroobid kogunevad ka läätsekonteinerisse. Pea meeles, et läätsekonteiner tuleb välja vahetada vähemalt kord kuus ning iga kord enne uute läätsepaari kasutuselevõttu.

Väldi ilutoodete kokkupuudet läätsedega

Pane läätsed silma enne meigi tegemist ning võta välja enne meigi eemaldamist. Ole ettevaatlik pikendavate ripsmetuššidega, mille kiutükid võivad silma sattuda ning neid ärritada. Samuti soovitame vältida veekindlaid ripsmetušše, mis võivad pehme kontaktläätse pinnale plekke jätta. Kasuta juukselakki ja teisi pihustatavaid ilutooteid enne läätsede silmapanekut. Kui soovid neid kasutada sellel ajal, kui läätsed on silmas, siis sulge kõigepealt silmad, seejärel kasuta pihustit ning oota mõned sekundid, enne kui oma silmad avad. Miks see on vajalik? Sest aerosooliosakesed võivad läätsede pinnale sattuda ning silmi ärritada.

Läätsevedelik ei ole kokkuhoidmiseks

Paljude ilutoodete kohta käiv “vähem on rohkem” reegel ei kehti läätsevedelikule! Kuna hooldusvedeliku ülesanne on läätsede ja konteineri puhastamine, loputamine ja desinfitseerimine, siis kasuta seda alati küllaldases koguses. Läätsevedelikku ei tohi korduskasutada, kuna konteineris seisnud vedelikul pole enam sama toimet. Vala pärast läätsede konteinerist väljavõtmist vana vedelik alati ära ning puhasta ja loputa konteiner põhjalikult. Nii nagu läätsesid, ei tohiks ka läätsevedelikku kasutada kauem, kui kasutusjuhis ette näeb. Tavaliselt tuleb pudeli sisu ära kasutada 90 päeva jooksul pärast avamist. Kui vedelikku jääb pärast selle aja möödumist üle, tuleb see ära valada, sest toote toime pole enam sama.

Kui sul on kontaktläätsede hooldamise kohta lisaküsimusi, pöördu julgelt läätsede müüja või oma optometristi poole. Soovitame küsida spetsialistilt nõu ka siis, kui sul on nägemine korras, kuid soovid proovida näiteks värvilisi või efektiläätsesid. 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga